07.14.2014

Collaboration in High Ideas: Design Dialogue with Mark Vaghei

Westwood, California
The following in an excerpt of  Jan Horn’s Interview with Mark Vaghei, AIA , Principal at atelier V : architecture (www.atelierv.com) that appeared in the Sunday edition of Los Angeles Times on July 13th, 2014.
1469 Bel Air 30 702496
Mark brings to the architectural table a sense of style and design aesthetic that hails from his native blueprints containing a wealth of building history. One of the central and cultural elements found in his archived memories of home is—the courtyard. With his affinity and appreciation for modernism, the courtyard concept is a natural synthesis between his early roots and the love for this period of design.

01.08.2014

Eighty Cool Rooms : atelier V designs boutique hotel for East Hollywood

Westwood, CA

012The area of Hollywood east of 101  freeway has always played second class to “Real Hollywood” to the west.  Recent redevelopment efforts have had a big effect in revitalizing the area especially between the Hollywood Freeway and Vermont and several mixed use projects have either been built, are under construction or entitled and ready to go.  atelier V : architecture (www.atelierv.com) has been engaged to design an 80-room boutique hotel in the area contributing to further revitalization of the Hollywood Blvd. corridor east of the freeway.  ”The area is zoned R-5 restricting all hotel development to lower densities per the Vermont/Western Specific Plan, while the proximity to the Metro and the dense urban fabric calls for higher density development, this is an issue that we will be struggling with the Planning department on”  Says Mark Vaghei, AIA, atelier V’s Principal in Charge.

12.08.2013

Avanti Expands : atelier V designs Legendary Pasadena Restaurant


Westwood, Ca

 

avanti10Avanti cafe has been serving Pasadena residents with one of the best original wood fired pizzas anywhere in the nation since 1986.  In fact their pies have been named number one pizza in Pasadena for 17 years in a row.  When the Owner/Proprietor Bobby and Mina Ghofranian finally thought of opening a second location due to popular demand, they came to atelier V : architecture to design it for them.  ”Bobby is what I call a tireless warrior, when he came to us we all wondered what took him so long ! their food had been so good for so many years that an expansion seemed almost inevitable “ says Mark Vaghei, AIA, atelier V’s Principal in Charge.  This time however, Bobby Ghofranian wanted to take his legendary Italian fair to a new level.  He purchased the old Spring Garden Chinese restaurant at 187 Sierra Madre, an old establishment owners of which had retired.  ” The existing building was a a 50 year old tired looking triangular mess of a structure, we basically had to gut it down to its old tired frame and start all over”  Says Mark Vaghei, AIA.

11.11.2013

Modernism in play : atelier V completes Bishop 1 + 1 Residences

Westwood, California

DSC_0407 N 

Back in January(2013), we published an article under the heading: “Dialogue of two homes”. That was when the design process for the two speculative residences on Bishop lane in Menlo Park, California had been completed.  Well, 10 months later, they are finished and sold at record prices.  “We always thought Design sells, we also knew that Modern when done with care has its followers, but never in our wildest dreams did we think that these homes would sell in under 3 weeks, this confirmed our view that Modern is in play” Says: Mark Vaghei, AIA, atelier V’s Design Principal.  Now, its not a hidden fact that the housing market has been sizzling, but there had to be other factors in play besides a hot market to sell these homes.  “Setting ourselves apart with a modern language while respecting the context made all the difference in the world!;  in the first open house, we had people falling in love on the first sight, there was nothing more satisfying than that!”  Says Mark Vaghei, AIA.

10.04.2013

Atelier V’s Legendary Tower Glendale back on track

The Mixed use project at 300 N. Central construction re-starts after 3-month interruption.

Westwood, Ca.

Photo Sep 20, 2 43 12 PM

atelier V: architecture’s mixed use project at 300 N. Central re-started work on construction after a 3 month delay due to a redesign resulting from an added Roof Garden.  ”The Client called and mentioned that the competition in the area is adopting roof gardens and we needed to have one to compete!”  Says Mark Vaghei, AIA, atelier V’s Principal in charge of Design.  Once live loads and additional structures were added to the roof, the entire structural frame of the project needed to be re-evaluated.  This resulted in stopping the order for steel and re-designing of the steel structure at the ground floor of the building, thereby requiring entirely new set of steel shop drawings.  The entire process of re-design and fabrication added 3 months to the project schedule.  ”At the end of the day , the addition of the roof garden was entirely worth it!, now the residents have another place to gather, barbecue  enjoy the view, take their dog for a run and relax” Says Mark Vaghei, AIA.  This is all in addition to making the project more competitive in the hotly contested Glendale rental market.  While making the addition of the Roof Garden, The Ownership also decided to configure the lower level Live-Work units differently and turn them into pure stand-alone commercial units thereby eliminating the stair connection of each unit to its associated living space on the second floor.  During the time that passed from the early entitlement period to construction, evidently the market forces saw the need for pure commercial space as a priority over Live-Work space.

09.27.2013

Monument Residence by atelier V : architecture

Opulent complexity through simple geometry: A program for living

Westwood, Ca

018

atelier V: architecture recently completed the schematic design for a 7,200 sf Tri-Level home in Pacific Palisades, California.  The Structure sits on a 13,500 SF ocean view lot which is elevated nearly 20 feet from the street level.  ”To take advantage of the ocean views, we made an early decision the take advantage of the elevated site by tucking the parking under  and placing the two story residence on top, this gave guests an almost worms-eye view of the house during the entry sequence”  Says Mark Vaghei, AIA, Principal in Charge of Design.

The residence has 6 bedrooms and 7 baths and parking for 5 automobiles.  Additionally , it has a wine cellar and a Media Room at the lower level.  The main level consists of the entry, powder room, living, dining , family and kitchen in one open flowing and connected  space all open to the veranda and the infinity pool separated by pivoted transparent glass doors.  The bedrooms are all on the upper floor with the Master Bed Room and Bath articulated with its own mass protruding out of the basic mass of the building.  All other bedrooms are stacked in a more regimented/regulated format along the circulation spine facing southward and taking in the fabulous views.